Seharian : Khazali, Anwar Putra and Me... Mahbub Daaiman

Hidup yang dulunya sendiri... kemudian berdua... kemudian bertiga... alangkah indah untuk diceritakan. Walaupun ada ketika hari cerah, dan ada ketika hari mendung... apa yang pasti, kasih sayanglah pengikat kami melayari rencah hidup seharian. Hidup sederhana, tidak mewah namun bahagia diberkati Allah dan direstui ayah bonda, alangkah bahagia untuk diungkapkan. Walau pasang walau surut air di laut, kasih kami diharap bertaut selamanya. Terima kasih semua esp abang dan Anwar kerana membawa 'makna' pada hidup ini. Juga pada Bak, Mak, Ayah dan Mek atas restu kalian... pada Kak Dah, Abg Wan, Abg Mi, Abg Ma, Abg Li, Abg Joe, Aini, Fadilah dan Hasanah atas support dari awal hingga kini menjadikan hidup ini amat meriah. Dan pada ipar duai yang disayangi, anak-anak sedara yang cun2 dan hensem2 semer, terima kasih banyak-banyak... Semoga kita semua dirahmati Yang Maha Mengasihani.

Monday, December 3, 2007

resipi daging berempah hitam manis


Well... untuk memenuhi permintaan Uncle Jasni si papa Damea yang nak tambah koleksi resipinya, ini dia hidangan berprotein untuk seisi keluarga...(tapi pedas sikit... Mea tak makan tau!)


Bahan-bahan :

500 g daging (potong nipis, cuci dan toskan)

125 ml kicap pekat ( lebih kurang 1/3 cawan - kicap manis pun boleh)

6 tangkai cili merah (kisar)

2 ulas bawang merah (kisar)

2 ulas bawang putih (kisar)

2 cm halia (kisar)

2 sudu besar rempah kari daging

1 tangkai daun kari

2 biji tomato (cincang)

125 ml minyak masak

2 sudu besar gula

1/2 sudu besar serbuk lada hitam

2 labu bawang besar (potong bulat)

1 tangkai cili merah (belah dua)

1 tangkai cili hijau (belah dua)

1 batang kayu manis

2 sudu besar bawang goreng ( yang ni kc tak pernah letak pun)

125 ml air


Cara menyediakan :

1. Gaulkan daging dengan bahan kisar dan perap selama 10 minit.

2. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan kayu manis dan daun kari. Masukkan daging perap tadi dan kacau hingga sebati. (kalau bimbang daging tak masak, biarkan daging masak dulu at this step... kc buat gitu lah).

3. Masukkan tomato cincang, rempah kari, gula, serbuk lada hitam, kicap dan air. Kacau rata dan biarkan mendidih hingga daging masak.

4. Masukkan bawang besar, cili belah dan kacau rata hingga layu.

5. Taburkan bawang goreng dan matikan api.

6. Siap...... dan hidangkan dengan nasi panas-panas. Hhmm.... waallllaaaahhh!













1 comment:

Tinta Pendeta said...

wow, yummie k.chik! nanti leh wat after solosai aktiviti pindah-memindah ni hehehe...